Please Wait...

10. 11. 2022 - KONCERT V SPOMIN NA PROF. EDIJA GORŠIČA

10. 11. 2022 - KONCERT V SPOMIN NA PROF. EDIJA GORŠIČA

Letos se spominjamo 20. obletnice smrti profesorja Edvarda Goršiča (1937 -2002), dolgoletnega ravnatelja Glasbene šola skladateljev Ipavcev Šentjur, sicer pa odličnega zborovodje in pedagoga. V okviru Ipavčevih kulturnih dni sta JSKD Šentjur in domača glasbena šola pripravila koncert v spomin pokojnemu ravnatelju, ki je na odru Ipavčevega kulturnega centra zazvenel 10. novembra 2022. 
Profesor Goršič je bil eden prvih treh učiteljev v šentjurski glasbeni šoli in leta 1974 postal njen prvi ravnatelj ter jo vodil do upokojitve leta 2001. V več kot 30 letni pedagoški in vodstveni službi je glasbeni šoli postavil trdne temelje in poučeval marsikaterega sedanjega glasbenega pedagoga. O Goršiču kot zborovodji, ravnatelju, sodelavcu in pedagogu so v video posnetku iz
glasbene šole spregovorili njegovi bivši sodelavci Damjana Rosenstein, Romana Javšovec in Mojca Eferl.
V prvem delu koncerta so se znamenitem kulturniku Goršiču poklonili zboristi moških zborov, ki jih je nekdaj uspešno vodil: MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur in MoPZ Dramlje. Drugi del koncerta je zaznamovalo njegovo ravnateljevanje na šentjurski glasbeni šoli: v kulturnem programu so sodelovali pianistka Mojca Eferl in trio harmonikarjev v postavi Romane Javšovec, Francija Kolarja in Rudija Sakelška. Njegova učenka in kasneje sodelavka Mojca Eferl je skupaj s hčerko Zojo Eferl zaigrala še Sonatino za klavir štiriročno Benjamina Ipavca. Zadni del koncerta so posvetili skladbam, ki jih je napisal Edijev sin Matevž Goršič, prav tako izvrsten zborovodja in skladatelj. Z zahtevno igro izpod Matevževega peresa se je spopadla učenka klavirja Neža Jager.
Sklepni del dediščine prof. Edija Goršiča je poskrbel še duo klavirja in flavte, v katerem sta virtuoznost združili profesorici Mojca Eferl in Goršičeva hči Alenka Goršič Ernst.

KONTAKT

Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur

Ulica skladateljev Ipavcev 30, 3230 Šentjur

Ravnateljica: 03 746 16 20

Tajništvo: 03 746 16 22

Email: info@gs-sentjur.si