Please Wait...

14. 2. 2019 - KONCERT NADARJENIH UČENCEV #glasbena50

14. 2. 2019 - KONCERT NADARJENIH UČENCEV #glasbena50

V četrtek, na Valentinovo, so na odru Ipavčevega kulturnega centra zažarele naše mlade zvezde, naši upi, naši nadarjeni učenci. Nekateri že s precej kilometrine, nekateri šele okušajo glasbeno pot. Vsi pa v svojem glasbenem ustvarjanju izstopajo: ure in ure vadijo, veliko nastopajo, s svojim inštrumentom pa se udeležujejo tudi tekmovanj. Program je povezoval mladi klarinetist Matevž Ocvirk in se v svojem govoru dotaknil nekaterih tem in vprašanj, ki se morda zdijo zelo samoumevna, pa vendar pri nadarjenem glasbeniku ni pogoj za uspeh le talent, temveč mnogo truda in železne volje.

Kaj sploh je nadarjenost? Definicija nadarjenosti je spretnost za opravljanje kakšne dejavnosti in v našem primeru je to spretnost igranja inštrumenta ob nespornem talentu za glasbo.. in že prej omenjenih urah in urah vadenja… Z nastopi in tekmovanji je povezana tudi trema. Trema je oblika strahu, ki je povezana s situacijo, ki sledi – v našem primeru z nastopi in tekmovanji... pa saj veste, kaj pravijo za strah: "Odznotraj je votel, od zunaj ga pa nič ni!" Tekmovanja so indikator odkrivanja mladih talentov, z doseženimi rezultati pa postanejo tudi velika spodbuda za nadaljnje delo. Odrekanja od hobijev in marsikatera zamujena rojstnodnevna zabava prijatelja so del življenja uspešnega mladega glasbenika, saj je obveznosti pred tekmovanjem zelo veliko: od vaj, korepeticij, organizacije s prevozi, in bivanjem, kadar je tekmovanje zelo daleč, dobro zdravstveno počutje in seveda izbira garderobe - vse to spada zraven. Včasih se na tekmovanjih ali na nastopih zgodi, da ne gre vse po načrtih oziroma pričakovanjih nastopajočega in mentorja. Toda vsi ti dogodki mlade glasbenike le kalijo in jim dajejo še dodatno motivacijo h končnemu cilju - k čim boljšemu in sproščenemu nastopu. Piljenje talenta je samo eden od procesov, ki ga opravljajo učitelji v glasbeni šoli. Vsekakor pa mora biti na prvem mestu želja do glasbe in inštrumenta. Le s kombinacijo vseh dejavnikov lahko učitelji pomagajo učencem, da postanejo mladi glasbeni umetniki.

K odličnem koncertu so prispevali: pianistka Neža Jager, klarinetist Luka Gubenšek, flavtistka Julija Kalan, flavtistka Eva Dren, tolkalistka Neli Vizjak, pianist Filip Lakner, flavtistka Janja Šolinc, kitarist Mark Obreza, violinistka Maša Leskovar, pianistka Klea Testaniere, klarinetist Matija Lakner, flavtistka Iza Pia Peperko, pianistka Tinka Muck, trobentač Amadej Štrajhar, piko na i pa je na koncu dodal trio Julije Kalan, Janje Šolinc in Tinke Muck. Koncert je organiziral učitelj Matjaž Vodišek, ob izvrstnih izvedbah pa je uživalo tako občinstvo kot mentorji.

Dragi učenci, ponosni smo na vas!

#glasbena50

KONTAKT

Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur

Ulica skladateljev Ipavcev 30, 3230 Šentjur

Ravnateljica: 03 746 16 20

Tajništvo: 03 746 16 22

Email: info@gs-sentjur.si