Please Wait...

17. 1. 2020 - ORFFOVCI PONOVNO V MARIBORU

17. 1. 2020 - ORFFOVCI PONOVNO V MARIBORU

Orffova skupina glasbene šole z mentorico Tino Pečar se je minuli petek znova podala v Maribor. Na tamkajšnjem Zavodu Antona Martina Slomška, kjer deluje tudi glasbena in baletna šola, so že peto leto zapovrstjo organizirali Državno srečanje orffovih skupin glasbenih šol Slovenije.

Požrtvovalni vodji srečanja sta že vseskozi pedagoga Nina Lorber in Tadej Kušar. Slednji deluje tudi kot skladatelj in vsako leto mladim orffovcem pokloni skupno pesem za prijeten skupen zaključek srečanja. Druženje je namenjeno predstavitvi skupin posameznih glasbenih šol, na katerem predstavijo svoj glasbeni program. Le-tega sestavljajo v glavnem priredbe, ki jih prispevajo pedagogi in mentorji orffovih skupin. Lotevajo se najrazličnejših žanrov, kar botruje k izredno pestremu koncertu na vsakoletnem srečanju. Zadnji dve leti se  želijo mentorji dotakniti tudi elementarne ideje Carla Orffa (1895-1982), ki povezuje glasbo, ritem in gib in namenjajo ustvarjalno energijo tudi izvirnim kompozicijam. Skladatelja, ki je mala glasbila umestil v velik orkester in jim dal popolnoma drugo dimenzijo, hkrati pa je ta inštrumentarij uspešno uporabljal v glasbeni in plesni vzgoji, izredno ceni svetovni glasbeno-pedagoški krog. Njegova elementarna ideja poučevanja glasbe je vseprisotna v vzgojnih in vzgojno-izobraževalnih zavodih. 

Naša orffova skupina se je med skupno štirinajstimi skupinami predstavila z lastno kompozicijo Orff je zakon! (Abraham 'ma 7 sinov) ter skladbama The Man Of The World/Na božično noč (skupina Window Speaks) in Dobro jutro, življenje (Alya). Priredbe je prispevala mentorica Tina Pečar. Orffova skupina sicer deluje 5. leto in se je srečanja udeležila tretjič zapored. Drugo leto vsekakor načtrujejo ponovni obisk srečanja, saj je to vsako leto krasna glasbena izkušnja.

Vse skupine so nastope uspešno izvedle. Poslušali smo izredno pester program in bili priča ustvarjalnosti in predanosti mentorjev in učencev. Ob koncu prireditve je sledilo še prijetno sladko presenečenje. Srečanje je namreč proslavilo svoj mali jubilej: 5. zaporedna izvedba. Zato so nastopajočim poklonili dve veliki torti mariborske slaščičarne Ilich, ki je vsakoletni sponzor prireditve.

Super smo se posladkali in obljubili, da se vrnemo prihodnje leto!

KONTAKT

Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur

Ulica skladateljev Ipavcev 30, 3230 Šentjur

Ravnateljica: 03 746 16 20

Tajništvo: 03 746 16 22

Email: info@gs-sentjur.si