Please Wait...

Nahajate se tukaj

24. 1. 2020 - EMINENT DUO

24. 1. 2020 - EMINENT DUO

V petek, 24. januarja, je na glasbeni šoli potekal poseben dogodek - mojstrski tečaj za učence kitare in violine, ki sta ga vodila skladatelj in kitarist Nejc Kuhar ter japonska violinistka Moeko Sugiura. Mentorja mojstrskega tečaja sta zvečer nastopila še s samostojnim koncertom kot Eminent Duo v Ipavčevem kulturnem centru.

Organizacijo dogodka sta prevzela pobudnik učitelj kitare Uroš Eferl ter učiteljica violine Elizabeta Rauter. Vse se je pričelo s povabilom na sodelovanje pri učnih urah kitare: učitelj Uroš je Nejca Kuharja poprosil za nasvete pri pouku kitare in motivacijo za samostojno delo učencev v obliki glasbene delavnice v svojem razredu. Nejc se je povabilu odzval in predlagal še koncert po delavnici s svojo partnerko violinistko Moeko. Skupaj z učiteljico Betko so potem priredili pravi mojstrski tečaj ali master class kot ga imenujemo glasbeniki, za kitariste in violiniste. Gosta sta na individualnih urah z učenci preživela popoldan v glasbeni šoli. Učenci so bili na ure dobro pripravljeni in nad tečajem zelo navdušeni, saj  je prinesel tako izkušnje dela z drugim učiteljem, kakor tudi raznolike nasvete in predloge za nadaljnje praktično delo. Uspešno učno popoldne je že botrovalo k načrtom za nadaljnje delavnice in mojstrske tečaje na naši glasbeni šoli.

Zvečer sta gosta kot Eminent Duo pripravila še koncert za učitelje in učence naše šole ter ostale obiskovalce. Koncert je bil zmes skladb različnih glasbenih obdobij od klasicizma do sodobnosti, dve svoji deli pa je prispeval tudi Nejc Kuhar sam. Izkazal se je tudi kot nadvse simpatičen napovedovalec, saj je sam zaokrožil koncertni program z zanimivimi dejstvi in opisi skladb ter skladateljev. Duo je publiko kljub resni glasbeni tematiki zelo navdušil, da sta poslušalcem poklonila še temperamenten bis. 

Učenci, udeleženci mojstrskega tečaja in ostali, so si v spomin na dogodek pridobili še fotografije z duom ter obljubili, da bodo od sedaj še več časa namenili vaji kitare in violine. wink

 

O Nejcu:

Nejc Kuhar je na Dunaju z odliko magistriral iz kitare in kompozicije. Kot kitarist in skladatelj je osvojil številne visoke nagrade ter koncertiral na prestižnih prizoriščih po vsem svetu. Skladbe izdaja pod okriljem kanadskega založnika ter predava kitaro, komorno glasbo in pedagoške študije na visoki šoli za glasbo Joseph Haydn Conservatory v Eisenstadtu. Kot predavatelj je sodeloval z mnogimi glasbenimi univerzami v Združenih državah Amerike. Lani je pridobil profesuro na prestižni Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. 

O Moeko:

Moeko Sugiura je z odliko magistrirala na tokijski Univerzi umetnosti in na Dunajskem konservatoriju. Med študijem je igrala v orkestru Dunajski simfoniki in pod vostvom priznanih dirigentov nastopala po vsem svetu. Je dobitnica mnogih visokih glasbenih nagrad ter sto odstotno izglasovana stalna članica orkestra Filharmonije Baden-Baden, kjer je trenutno tudi zaposlena.

O Eminent Duo:

Duo je pričel delovati leta 2012 na Dunaju, kjer sta študij zaključila oba glasbenika. Po uspešnem debiju sta žela uspehe na različnih mednarodnih glasbenih tekmovanjih za komorne skupine. To jim je omogočilo bogato koncertno dejavnost po vsem svetu. Eminent Duo aktivno izvaja nova dela, tudi skladbe Nejca Kuharja, ter druge skladbe 20. in 21. stoletja. 

KONTAKT

Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur

Ulica skladateljev Ipavcev 30, 3230 Šentjur

Ravnateljica: 03 746 16 20

Tajništvo: 03 746 16 22

Email: info@gs-sentjur.si