Please Wait...

5. in 6. 6. 2019 - ZGODBA O MALI DORIMU #glasbena50

5. in 6. 6. 2019 - ZGODBA O MALI DORIMU #glasbena50

Zaključna prireditev ob 50. obletnici glasbene šole je bila prav posebno doživetje raznovrstnih občutij. Učenci in učitelji so pod taktirko mentorice in idejne vodje Tine Pečar na oder postavili pisano glasbeno-plesno predstavo Zgodba o mali Dorimu, ki temelji na istoimenski literarni predlogi pisateljice in ustvarjalke Žive Voga. Pred pričetkom predstave je potekal uvodni uradni del, namenjen našim najboljšim učencem glasbene šole, ki so v tem šolskem letu dosegli izjemne rezultate na raznovrstnih tekmovanjih. Učence, 23 vseh skupaj, je pozdravila ravnateljica Simona Zdolšek, jim naklonila prijazne besede in uspešne želje ter jih nagradila s simboličnimi darilci. Zatem pa se je program nadaljeval z glasbeno-plesno predstavo.

Mala Dorimu je sanjska deklica, ki skupaj s sanjskimi vilini zbira naše sanje. Sanje so različnih barv in vsaka odslikava drugačno razpoloženje, čutenje, celó vedenje. Iz barvitih sanj sestavlja Dorimu sanjski svet – Mavrični gozd, ki je morda na las podoben našemu zemeljskemu, le da je v njem več optimizma in življenjske modrosti in tudi čas se tam ustavi. Zgodbi, prvotno v obliki slikanice, smo vdahnili glasbeno in plesno dimenzijo in pustili pripovedovalskemu toku, da sam najde pot do poslušalcev. Vsak izvajalec je hkrati tudi pripovedovalec bodisi preko poezije, melodije ali giba, subtilne ilustracije pa nas ponesejo v Mavrični gozd – čisto zares! Izjemna glasba in izvedba, podprta s čudovitim plesom, ilustracijami in lučmi ni pustila občinstva mlačnega. Eteričnost predstave je dopuščala lastne interpretacije in gledalcem ponudila dobršno mero čutnih impulzov. Prvič je bila predstava izvedena dan prej, 5. junija, na predpremieri, ko so jo v dopoldanskem času obiskali učenci razredne stopnje OŠ Franja Malgaja. Malčki so bili navdušeni, čeprav je predstava namenjena gledalcem od 9. leta dalje. Četrtkova premiera je imela povečini odraslo občinstvo, ki se je popolnoma prepustilo pravljičnosti dogodka. Obakrat so izvajalci začutili stik z gledalci in energijo, ki je zavela med njimi in pričarala res čudovito izkušnjo za obe strani odra.

O projektu nam je Tina Pečar zaupala naslednje:

"Navdih in ideja sta nastala pred kakšnim letom. Nekoč mi je Živa podarila svojo knjigo in ob prebiranju sem kar slišala glasbo in videla ples. Enostavno sem si rekla: to mora iti na oder! Pesmi so nastale bolj ali manj na mah, v eni sami noči. Prvo, Mavrični gozd, sem napisala kmalu po prebiranju knjige. Potem je glasbeno-plesna ideja nekaj časa zorela, tuhtala sem, kako bi to spravila v odrsko obliko. Sledil je pogovor z Živo, ki je bila nad idejo navdušena. In potem sem neke noči, ko nisem mogla spati, vzela v roke zvezek in svinčnik in nastale so še ostale dorimujske pesmi, devet vseh skupaj. Vsaka se nanaša na svoje barvno poglavje in povzema bistvo Živinih besed. Poleg pesmi sem kmalu spisala tudi pripovedovalkin tekst. Za izvirne melodije sem se obrnila na prijatelja skladatelja Matica Romiha, ki je spisal čudovito glasbo. Od tam se je vse zlagalo kot najodličnejša sestavljanka, če strnem: Živa je pisateljica, Matic skladatelj, jaz pa pesnica, scenaristka in režiserka. Ilustracije so delo Mete Wraber in sicer krasijo spletno knjigo Zgodba o mali Dorimu. Delo inštrumentalistov so prevzeli posamezni mentorji, vsak za svoj inštrument oziroma učenca, pevski zbor sem učila jaz, ker je to del mojega pouka, plesalke pa je prevzela gospa Tanja Verglez iz plesne šole Harlekin. Naša pripovedovalka je bila Tina Strmčnik, ki jo je na sredini predpremieri nadomestila mentorica Diana Štih. Naj še povem, da so vsi sodelujoči otroci učenci šentjurske glasbene šole. Le ena plesalka ni naša učenka, je pa hči ene od mentoric. Tudi Živa, Matic, Tina in jaz smo nekdanji učenci glasbene šole, tako da je celoten projekt pristno lokalen in mi je všeč, da ga lahko kot takega ponudimo širši publiki.

Aktivno delo, torej učenje skladb in skupne vaje, je trajalo približno tri mesece. Sploh skupnih vaj je bilo precej manj, kot smo si sprva zamislili, zaradi naših drugih dogodkov v okviru 50. obletnice glasbene šole, pa šolskih in ostalih obveznosti učencev. Zato lahko učencem samo glasno zaploskam, ker so svoje delo res odlično opravili! Pri urniku vaj smo morali seveda upoštevati urnik glasbene šole in vseh osnovnih šol, iz katerih prihajajo sodelujoči učenci: teh je kar 8 (OŠ FRANJA MALGAJA, OŠ DRAMLJE, OŠ SLIVNICA PRI CELJU, OŠ KOZJE, OŠ HRUŠEVEC, OŠ PLANINA, OŠ DOBJE, OŠ POLZELA). To ni bilo enostavno, sploh, ker se proti koncu šolskega leta zaključujejo ocene, vendar so otroci in starši pokazali veliko mero razumevanja in prilagajanja, tako da smo na koncu vse načrtovano izpeljali. Moj aktivni prispevek pri samih pripravah je bil bolj očiten v zadnjem delu, ko smo pričeli skupaj vaditi, ker sem vso glasbo tudi dirigirala. Prej pa sem usklajevala in prilagajala svoj scenarij in zamisel živi realizaciji, predvsem pripovedovalki in plesalkam, da smo vse zložili v ravno prav uravnoteženo obliko. Ker gre za enakovreden umetniški trikotnik glasba-risba-ples, se vse sestavine dopolnjujejo. Nobena ne izstopa ali je v ozadju. Pripovedovalka nastopa kot vez med njimi, ali pa vez med sanjskim in tozemskim. Pripovedovalka je vseskozi element naše zavesti, ki pojasnjuje, kar nam  sporoča nezavedno, torej naše sanje.

Vseh sodelujočih učencev je bilo 39, 10 mentorjev in še 5 sodelavcev ter fantov iz Ipavčevega kulturnega centra, ki so skrbeli za tehnične reči od ozvočenja, fotografiranja, projekcije itd. Glavna organizatorka projekta je bila kolegica in mentorica Eva Zavšek, ki je vrtela vitalno (neumetniško) kolesje, da je na odru in v zaodrju vse gladko potekalo.  Glasbena šola je projekt finančno podprla, finančno nas je podprla tudi Občina Šentjur, ki je predstavo vključila v Šentjursko poletje. Predvsem sem hvaležna ravnateljici, gospe Simoni Zdolšek, da vseskozi verjame mojim norim idejam in mi daje podporo in spodbudo, da jih uresničim."

Zgodba o mali Dorimu še zdaleč ni končana: ustvarjalci in izvajalci si prizadevajo za ponovne izvedbe predstave, morda tudi zunaj Šentjurja. Vsem uspešno sanjsko popotovanje!

#glasbena50

 

KONTAKT

Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur

Ulica skladateljev Ipavcev 30, 3230 Šentjur

Ravnateljica: 03 746 16 20

Tajništvo: 03 746 16 22

Email: info@gs-sentjur.si